پلای وود چیست؟ چندلایی

پلی وود

پلای وود

تخته چندلایی یا همان پلای وود در واقع صفحاتی ساخته شده از چند لایه چوب هستند.

برای خرید چند لایی میتوانید به فروشگاه ما سر بزنید

تخته چندلایی همانطور که از نامش مشخص است، یک تخته چوبی است که از تعدادی ورق چوبی به هم چسبیده تشکیل میشود. این ورق ها به صورت لایه ای با چسب های بسیار قوی به هم متصل میشوند و یک تخته چوب بسیار مستحکم را پدید می آورند. یکی از ویژگی های که تخته چندلایی به آن شهرت دارد، استحکام بالای آن است که به دلیل نوع قرارگیری لایه های چسبیده بر روی هم میباشد. این لایه ها با لایه های مجاور ۹۰ درجه و حتی بیشتر اختلاف زاویه دارند که این عمل باعث کاهش انبساط و انقباض داخلی چوب میشود و در نتیجه محصول به وجود آمده از استحکام بینظیری بهره مند میگردد.

تخته چندلایی یکی از پرمصرف ترین مصالح برای ساخت بسیاری از سازه های چوبی است و روز به روز به اهمیت استفاده از این وسیله به دلیل ویژگی های کم نظیر آن افزوده میشود. این محصول همه کاره برای ساخت محصولاتی همچون مبلمان، کابینت، درب خانه، جعبه های چوبی و … به کار میرود و این موارد گوشه ای از کاربرد های بیشمار تخته چندلایی است. در بخش کاربردهای تخته چندلایی بیشتر به این موضوع میپردازیم تا بیشتر به اهمیت استفاده از این محصول پی ببرید. به تخته چندلایی، پلای وود نیز گفته میشود؛ پس اگر این کلمه را نیز شنیدید، تعجب نکنید و منظور همان تخته چندلایی است.

انواع تخته چندلایی بر اساس تعداد لایه

تخته چندلایی

تخته چندلایی ۳ لایه

مرسوم ترین تخته چندلایی موجود در بازار، تخته سه لایی است. تا مدت ها قبل به تخته چندلایی، تخته سه لا میگفتند؛ زیرا  اولین نوع تخته چندلایی، تخته سه لا بود و تا سالها پس از آن، تولیدکنندگان این تخته چوب را فقط با ۳ لایه میساختند. تخته سه لا نسبت به دیگر انواع تخته چندلایی نازک تر است اما استحکام بالایی دارد. از این تخته در ساخت وسایل تزئینی و استفاده برای فضای داخلی منازل استفاده میشود.

تخته چندلایی ۵ لایه

در ساخت تخته ۵ لا، از ۵ لایه روکش استفاده میشود که طبیعتا باعث افزایش استحکام و دوام آن میگردد. این تخته چندلا گزینه مناسبی برای مکان هایی است که به استحکام بیشتری نیاز داریم. معمولا از این تخته برای محیط های خارجی استفاده میشود.

تخته چندلایی ۷ لایه و بالاتر

نوع دیگری از تخته چندلایی وجود دارد که تعداد لایه های آن ۷، ۹، ۱۱، ۱۳ و بالاتر است. استفاده از این نوع تخته چندلایی بسیار شدت گرفته است و به آن نام تخته چند منظوره نیز داده اند. افزودن لایه های بیشتر به تخته چندلایی، استحکام آن را به طرز شگفت آوری افزایش میدهد تا اتفاقات غیر منتظره همچون باد و طوفان نیز نتواند به تخته چندلایی آسیبی وارد نماید. این نوع تخته چندلایی در قالب بندی ساختمان ها و پشت بام منازل به کار میرود.

سه لایی هفت لایی
انواع تخته سه لایی پنج لایی هفت لایی نه لایی و 13 لایی

نحوه ساخت تخته چندلایی

مسلما برای تولید و ساخت هر وسیله چوبی، اولین قدم انتخاب چوب مناسب برای این وسیله است و تخته چندلایی نیز از این قاعده مستثنی نیست. برای اولین گام چوب هایی که از نظر مشخصات فنی، دارای استانداردهای لازم برای تولید تخته چندلایی میباشند، به دقت شناسایی میشوند تا برای این امر از آن ها استفاده گردد. معمولا برای ساخت تخته چندلایی از چوب درختانی مانند سرو، افرا، صنوبر، کاج و ماهون استفاده میشود.

گام دوم مختص به قرار دادن تنه های درختان در یک مخزن بزرگ بخار است تا این تنه ها نرم شوند و کار برش بر روی آنها آسانتر صورت بگیرد. حال نوبت به برش تنه های نرم شده میرسد. این تنه ها را برای آنکه بتوان به ورقه های چوبی تبدیل کرد، ابتدا به تنه های کوچکتر تقسیم میکنند و سپس بر روی یک دستگاه برش قرار میدهند تا به صورت ورقه ای برش بخورند.

برای آنکه تخته چندلایی ساخته شده، ایرادی نداشته باشد، ورقه های برش خورده از یک دستگاه اسکنر بزرگ عبور داده میشوند تا ایرادات احتمالی رفع گردد. در این نوبت ورقه های برش خورده با چسب های مخصوص و با اعمال فشار به یکدیگر متصل میشوند تا ساختار کلی تخته چندلایی شکل بگیرد. در گام آخر نیز معمولا از روکش های مخصوصی برای زیبایی و استحکام بیشتر استفاده میشود تا فرآیند ساخت تخته چندلایی به پایان برسد.

انواع تخته چندلایی

انواع تخته چندلایی

انواع تخته چندلایی به چند روش مختلف دسته بندی میشود اما متداول ترین دسته بندی تخته چندلایی به شرح زیر میباشد:

  1. تخته چندلایی نرم

تخته چندلایی نرم را میتوان رایج ترین نوع تخته چندلایی نامید و از چوب درختان نرم همچون سرو و کاج ساخته میشود. تخته چندلایی نرم برخلاف نام خود از استحکام قابل قبولی برخوردار است و استفاده های صنعتی و ساختمانی بسیاری دارد. معمولا از این نوع تخته چندلایی برای کفپوش منازل و روکش سقف خانه ها استفاده میشود.

  1. تخته چندلایی سخت

در ساخت تخته چندلایی سخت، از چوب درختانی مانند افرا، بلوط، توس و گردو که سختی بالاتری دارند استفاده میشود. برای آنکه این تخته چندلا از استحکام مناسبی برخوردار باشد، از ۳ تا ۷ لایه تشکیل میشود و برای مواردی همچون مبلمان، کابینت، بسته بندی و تجهیزات ورزشی انتخاب بی نقصی به شمار میرود.

  1. تخته چندلایی انعطاف پذیر

همانطور که از نام این تخته چندلایی مشخص است، بسیار منعطف میباشد و برای محیط هایی دارای انحنا هستند، به کار میرود. نکته اصلی در این نوع تخته چندلایی، استحکام بالایی است که در کنار انعطاف پذیری فوق العاده، از آن بهره میبرد.

  1. تخته چندلایی قالب بندی یا ساختمانی

یکی از پرطرفدار ترین انواع تخته چندلایی که به شدت در صنعت ساختمان سازی مورد توجه قرار میگیرد، تخته قالب بندی است. از این تخته چندلایی به عنوان بخش رویه سیستم های قالب بندی برای انواع دیوار های یک طرفه و دو طرفه استفاده میشود و برای نگه داشتن ماسه ها به چسب عملکرد بسیار مناسبی دارند.

همچنین از انواع تخته چندلایی برای افزایش استحکام بخش های مختلف ساختمان و به عنوان تخته آرماتوربندی استفاده می شود.

  1. تخته چندلایی هواپیما

یکی دیگر از انواع تخته چندلایی، تخته چندلایی هواپیما است که آن را میتوان مستحکم ترین نوع تخته چندلایی نامید. برای ساخت آن از چوب درختان قدرتمندی همچون ماهون و توس استفاده میشود و استحکام بالایی در مقابل رطوبت و گرما از خود نشان میدهد. تخته چندلایی هوایی در صنایع نظامی و هوایی مانند ساخت جنگنده به کار میرود.

  1. تخته چندلایی دریایی

یکی از کاربردهای تخته چندلایی، در زمینه دریایی است که این کاربرد سبب شده است به انواع تخته چندلایی، تخته چندلایی دریایی نیز افزوده گردد. این نوع تخته چندلایی ضد آب است و از نوعی چسب در ساخت آن استفاده شده است که در برابر آب و رطوبت، میتواند مقاومت خوبی از خود نشان دهد. از این نوع تخته، در ساخت کشتی و قایق استفاده میشود.

  1. تخته چندلایی خارجی

تخته چندلایی خارجی، یکی دیگر از انواع تخته چندلایی میباشد که کاربردهای فراوانی دارد. اگر بگوییم برای مکان هایی در خارج از منازل که نیاز به تخته چوب میباشد، تخته چندلایی خارجی با اختلاف بهترین گزینه است، اغراق نکرده ایم. در ساخت این تخته چندلایی از چسب هایی استفاده شده است که سبب میشود این تخته در مقابل عوامل مختلفی همچون باد و باران مقاوم باشد.

 نکته مهم در مورد تخته چندلایی خارجی این است که از تنوع چوبی مختلفی برخوردار میباشد و میتواند برای هر منطقه و با هر آب و هوایی، نوع مخصوص متناسب با آن منطقه را پیدا نمود.

  1. تخته چندلایی داخلی

بسیاری از افراد در محیط های داخلی منازل، از چوب و یا تخته های چوبی استفاده میکنند که ظاهری زیبا به محیط خانه میبخشد. تخته چندلایی داخلی دارای ویژگی های فوق العاده ای مانند زیبایی ظاهری و عایق بودن در برابر صدا میباشد که آن را از دیگر تخته چوب های موجود در متمایز میکند. از این نوع تخته چندلایی میتوان در درب خانه، دیوار، سقف، پله و کابینت بهره برد.

امروزه سازندگان تخته چندلایی، محصولات خود را به گونه ای تولید میکنند که قابلیت های انواع مختلف تخته چندلایی در یک محصول وجود داشته باشد تا بتوان از یک محصول، در موارد بیشتری بهره برد.

مزایای تخته چندلایی

 

تخته چندلایه در اوایل قرن بیستم تا به الان راه زیادی را پیموده است. چندین دهه، تخته چند لایه اغلب به عنوان یک جایگزین برای تخته های چوب معمولی دیده می شد؛ اما امروزه این محصول به انتخاب اصلی بسیاری از سازندگان و صاحبان خانه تبدیل شده است و تقریبا در اکثریت مشاغل، اثری از وجود تخته چندلایی به چشم میخورد.در اینجا چند مورد 

مزایای تخته چندلایی

از مهم ترین مزایای تخته چندلایه را معرفی می کنیم.

 

استحکام و دوام بالا

نام تخته چندلایی، با استحکام و دوام بالا عجین شده است و هنگامی که نام تخته چندلایی به زبان می آید، ناخودآگاه تمامی افراد به یاد این ویژگی فوق العاده می افتند. تخته چندلایی این استحکام را مدیون ساختار تشکیل دهنده خود و نوع قرارگیری لایه ها بر روی هم میباشد. استحکامی که در تخته چندلایی وجود دارد، به هیچ وجه در دیگر چوب های معمولی مشاهده نخواهید کرد.از آنجایی که تخته چندلایه از استحکام بالایی برخوردار است، در حین کار و برای مدت طولانی می تواند فشارهای زیادی را تحمل کند، دوام بالای آن باعث شده که در برابر تغییرات دمایی، رطوبت و سایر عوامل محیطی مقاومت خوبی داشته باشد. سازگاری با محیط زیست و زیبایی ظاهری آن نیز مزید بر علت شده است تا افراد بیشتری به استفاده از آن تمایل داشته باشند.

  • وزن کم و سبک

یکی دیگر از مزیت های تخته چندلایی نسبت به دیگر انواع چوب، وزن کم و سبک بودن ان است. شاید برای شما هم شگفت آور باشد که یک چوب با استحکام بالایی که دارد، نمیتواند سبک باشد اما تخته چندلایی با وجود این حد از استحکام، وزن بسیار کمتری نسبت به دیگر انواع چوب دارد. وزن کم این تخته چوب سبب شده است که گزینه مناسبی برای ساخت مبلمان باشد. وزن کم تخته چندلایی یا پلای وود ارتباط مستقیمی با قیمت تخته چند لایه دارد.

  • اقتصادی

تخته چندلایی به دلیل اینکه میتواند فضای بیشتر را دربرگیرد، نسبت به دیگر چوبها، دورریز کمتری خواهد داشت و از این لحاظ بسیار اقتصادی تر از دیگر گزینه ها است. همچنین از تخته چندلایی های مورد استفاده در قالب بندی ساختمان، میتوان بارها و بارها بدون هیچ مشکلی استفاده نمود.

  • تولید در ابعاد بزرگ

یکی از ویژگی های مهم تخته چندلایی، تولید در ابعاد بزرگ میباشد. وجود پلای وود در ابعاد بزرگ میتواند به شما کمک کند که مساحت بزرگتری را با کمترین ناهمواری پوشش دهید.

  • مناسب برای سطوح خمیده

همانطور که پیش از این گفته شد، نوعی از تخته چندلایی وجود دارد که برای سطوح خمیده بسیار مناسب است. این تخته چندلایی که از انعطاف پذیری بالایی برخوردار است، میتواند بدون هیچ مشکلی در مکان هایی که دارای انحنا هستند، به کار رود.

  • عدم ترک خوردگی

یکی از مشکلاتی که دیگر انواع چوب ها با آن دست و پنجه نرم میکنند، ترک خوردگی در هنگام پیچ یا میخ کردن میباشد. این اتفاق باعث میشود که اتصال به درستی صورت نگیرد و چوب آسیب ببیند. این مشکل در تخته چندلایی وجود ندارد و به دلیل ساختار لایه ای آن، پیچ و میخ به خوبی در تخته چندلایی قرار میگیرد و ترک خوردگی در آن پیش نمی آید.

مقرون به صرفه بودن

قیمت چندلایه همیشه کمتر از چوب جامد خواهد بود. تخته چندلایه یک محصول چوبی مهندسی شده مقرون به صرفه است، که همین امر باعث شده این روزها محبوبیت بیشتری در بین سازندگان داشته باشد. به دلیل سبک بودن این محصول، هزینه حمل تخته چند لایه در مقادیر زیاد کمتر از چوب جامد است.

تخته چندلایی ویژگی های دیگری نیز دارد که از این ویژگی ها میتوان به مقاومت در برابر تغییرات دمایی، مقاومت در برابر رطوبت، سازگاری با محیط زیست و زیبایی ظاهری نیز اشاره نمود.

عایق بودن

تخته چند لایه ضخیم می باشد؛ به همین دلیل از نظر گرما و عایق بندی مورد توجه قرار گرفته است. ساخت تخته چند لایه به گونه ای است که علاوه بر عایق بودن در مقابل گرما، این چوب در برابر حشرات و آب هم ایمن است.

تخته های چند لایه عایق

سازگار با محیط زیست

اگرچه در تولید تخته چندلایه از چوب استفاده می شود؛ اما در مقایسه با پانل های چوب جامد، از ورقه های چوبی کمتری استفاده می شود. این بدان معناست که چوب بیشتری حفظ می شود، که این تخته را به محصولی سازگار با محیط زیست تبدیل کرده است.

 

تخته چندلایی ضد آب

در مورد تخته چندلایی دریایی که از خاصیت ضد آب بودن بهره میبرد، سخن گفتیم اما امروزه دیگر انواع تخته چندلایی را نیز ضد آب میسازند تا این ویژگی نیز به دیگر ویژگی های فوق العاده تخته چندلایی افزوده شود. به طور مثال تخته چندلایی سوزا روکش دار گروه بازرگانی مدحت وود که در صنعت ساختمان سازی، محیط های داخلی و خارجی به کار میرود، یک تخته چندلایی ضد آب است.

در ساخت این تخته چندلایی، از چسب فنول آب بند استفاده شده است که سبب اتصال قوی بین لایه ها میشود و همچنین برای جلوگیری از نفوذ آب، لبه های آن با یک ماده آکریلیکی آب بند پوشانده میشود تا به آب به هیچ عنوان نتواند راهی برای نفوذ به این تخته چندلایی پیدا کند.

کاربرد های تخته چندلایی

همانطور که تا به اینجای کار متوجه شدید، تخته چندلایی متناسب با انواع مختلف خود، میتواند کاربردهای گسترده ای داشته باشد. مثلا تخته چند لایه ضد آب، به دلیل استحکام بالا، به عنوان تخته آرماتوربندی و سایر مواردی که به استحکام بیشتر ساختمان کمک می کنند،امروزه به دلیل قیمت مناسب تخته چندلایه  می کنیم، تخته چندلایه در صنایع مختلف بکار می رود.ما در اینجا به بعضی از موارد کاربرد تخته چند لایه اشاره کرده ایم:

  1. درست کردن سقف با استفاده از تخته چندلایه
  2. ساخت سازه های چوبی برای دیوار
  3. تولید مبلمان تزئینی
  4. قالب سازی
  5.  ساخت درب های چوبی
  6. استفاده در قالب بندی ساختمان درمورد استفاده از تخته چندلا به عنوان تخته قالب بندی مقاله تخته چندلایی برای قالب بتن را بخوانید
  7. استفاده در پوشش دیوار، کف، سقف و پله
  8. استفاده در ساخت وسایل تزئینی و دکوری
  9. استفاده در ساخت جعبه های بسته بندی
  10. استفاده در ساخت پالت
  11. استفاده در صنایع نظامی و دریایی
  12. استفاده در کابینت

ابعاد و اندازه تخته چندلایی

یکی از نکات مهم در هنگام خرید، اطلاع از ابعاد و اندازه تخته چندلایی میباشد. این نکته زمانی به چشم می آید که پس از خرید متوجه میشوید که ابعاد تخته چندلایی خریداری شده با ابعاد پروژه شما سازگاری ندارد و مجبور به صرف هزینه بیشتر میگردید.

ابعاد تخته چند لایی پلای وود

اولین چیزی که باید در مورد ضخامت پلای وود به خاطر بسپارید این است که تقریباً همیشه کمی اختلاف وجود دارد. تولیدکنندگان سعی در به دست آوردن ضخامت دقیق دارند، اما به دلیل واقعیت های زیادی که در ساخت تخته چندلایی وجود دارد، این امر همیشه امکان پذیر نیست. یکی از نکاتی که بر ضخامت پلای وود تاثیر میگذارد، فرآیند سنباده زدن است که میتواند باعث اختلاف در ضخامت دقیق آن شود. با این وجود، علی رغم این اختلافات، اقداماتی وجود دارد که میتوانید برای اطمینان از برنامه ریزی قبلی خود انجام دهید. اندازه گیری ضخامت واقعی ورق با کولیس، یکی از اقدام هایی است که میتواند به شما کمک کند از ضخامت دقیق پلای وود مطلع شوید.

تمام این اقدامات برای پیشگیری از مشکلات احتمالی، بسیار مهم است اما نکته مهمی که پیش از این اقدامات باید به آن توجه شود، شناسایی پلای وود مورد نیاز پروژه خود میباشد. ابتدا باید دقت شود که پلای وود مورد نیاز شما باید چه ضخامتی داشته باشد و پس از اطلاع از ضخامت مورد نیاز خود برای پلای وود، میتوانید اقدام به خرید آن نمایید.

ابعاد تخته چند لایه با توجه به بازار و نیاز مردم مشخص می شود. قیمت تخته چندلایه نیز بر همین اساس محاسبه می شود و عمده ابعادی که به کشور ایران صادر می شود به شرح زیر است:

  1. تخته روسی ۱۲۲*۲۴۴ و ۱۵۲*۱۵۲
  2. چینی ۱۲۲*۲۴۴
  3. مالزی و اندونزی ۱۲۲*۲۴۴
  4. ایرانی ۱۲۲*۲۴۴ و ۱۰۵*۱۲۰ و ۱۲۰*۲۴۰

ضخامت این محصول از ۳ میلی متر شروع و در ضخامتهای ۳-۶-۹-۱۲-۱۵ و غیره تولید می شود. تخته چند لایی روسی و تخته مالزی از محبوب ترین چوب های وارداتی موجود در بازار هستند

کیفیت تخته چندلایه

پانل های تخته چند لایی پوشیده شده با یک لایه چوب با کیفیت، می توانند درست به اندازه چوب واقعی خوب به نظر برسند. استفاده از روکش با کیفیت بالا می تواند تاثیر مستقیمی بر قیمت تخته چندلایه داشته باشد.

 

کیفیت تخته چندلایه

 

 

تخته چندلایه در ابعاد بزرگ

 

 

سوالات متداول در مورد پلای وودplywood یا تخته چند لایی:

  • چه زمانی پلای وود اختراع شد؟

ساخت پلای وود به هزاران سال قبل برمیگردد اما اولین ایده برای تخته چندلای امروزی به سال ۱۷۹۷ برمیگردد، هنگامی که ساموئل بنتام برای اولین بار درخواست اختراعات ثبت شده با ماشین آلات تولید روکش را داد. در آن اختراعات ، وی ایده متصل کردن لایه های روکش از چوب را با یک چسب مخصوص به منظور تشکیل یک قطعه ضخیم توصیف کرده بود. تقریباً ۵۰ سال بعد، امانوئل نوبل متوجه شد که می توان چندین لایه نازک از چوب را به هم پیوند داد تا یک قطعه با دوام از چوب چند لایه که اکنون به عنوان تخته چندلا شناخته می شود، ساخته شود.

  • آیا پلای وود قابلیت رنگ آمیزی دارد؟

تخته چندلا به دلیل ساختار کارآمد خود، رنگ آمیزی بسیار ساده ای دارد. از آنجا که تخته چندلا مقرون به صرفه است، می تواند برای انواع پروژه های عملی ایده آل باشد و با هر رنگ و طرحی از آن استفاده کرد.

  1. تخته چوبی چندلایی چیست و چگونه در بتن ریزی استفاده می شود؟
    2. چه مزایایی دارد که از تخته چوبی چندلایی به عنوان تخته قالب بندی در بتن ریزی استفاده شود؟
    3. آیا تخته چوبی چندلایی مقاومت کافی برای استفاده در بتن ریزی دارد؟
    4. چگونه تخته چوبی چندلایی را برای استفاده در بتن ریزی آماده می کنید؟
    5. آیا تخته چوبی چندلایی قابل استفاده برای بتن ریزی در هر نوع پروژه ای است؟
    6. آیا تخته چوبی چندلایی قابل استفاده برای بتن ریزی در شرایط آب و هوایی مختلف است؟
    7. چگونه می توانید تخته چوبی چندلایی را پس از استفاده در بتن ریزی بازیافت کنید؟
    8. آیا تخته چوبی چندلایی می تواند برای بتن ریزی در پروژه های بزرگ استفاده شود؟
    9. چگونه می توانید تخته چوبی چندلایی را برای استفاده در بتن ریزی بهینه کنید؟
    10. آیا تخته چوبی چندلایی می تواند در بتن ریزی پروژه های خانگی نیز استفاده شود؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

میزبان صدای گرم شماییم